‘Vi byter plastcupen’.

Sa ortopedkirurgen vid samtalet inför min operation. Du får ligga inne 3-5 dagar. Jag sa till mamma att ‘jag tänker klösa mig fast på sjukhuset över helgen i alla fall’. Inte roligt att vara hemma själv, nyopererad. Även om operationen lät enkel som en titthålsoperation.

Nu gick det inte så som det var tänkt. Jag hade tur att få komma in som första patient direkt på morgonen. Plastcupen, en del av min 18 år gamla höftprotes, satt inte fast i någonting. Plasten satt inte fast i metallen. Och metallen i sin tur satt inte fast i bäckenbenet, för där var det ett hål! Inget av detta syndes på röntgenplåtarna vi tagit innan.

Totalrevision med cementerad protes och bentransplantation till acetabulum.

Ovan är en bild på den nyopererade höften. Jag har fått en ny bencementklutt från benbanken. Den här gången är den fasstryckt i ett nät så den inte ska försvinna. På ovanstående röntgenplåt syns den gamla bencementklutten som en lite måne till höger om cupen. Den cementklutten hoppas doktorerna att kroppen själv ska ta hand om. Om kroppen inte gör det så vet jag inte riktigt vad som händer, men den dagen den sorgen. Den nedre protesdelen, den som sitter ner i lårbenshalsen satt inte heller den fast. Och det saknas en bit skelett (!) i lårbenshalsen, så kirurgen fick hålla fast cementen där så den skulle stanna kvar!

Vävnaden runt själva höften var svart! Förhoppningsvis är det metallavlagringar av den trasiga protesen. Om inte så är det nekros. Googla för fan inte på det! De tog bort så mycket de kunde och skickade på analys

‘Knölen då?’ tänker du. Ja, den är kvar. Tyvärrr! Den hade nämligen blivit så stor (i väntan på operation sedan i januari 2016!) att den vågade de inte röra, bara tömma ur det de kom åt. De fick ut något vitt som hade konsistens som tandkräm. Även detta är skickat på analys.

Så, min 3-5 dagars titthålsliknande operation blev en totalrenovering! Då jag hade väldigt ont redan när jag kom in, och har morfinplåster sedan december 2015, så var jag väldigt svår att ställa in på smärtstillande. På uppvakningen gick det bra. För där fick jag ryggmärgsbedövning. Men, när jag kom upp på avdelningen kl 20:30 på kvällen så tog de ur den och gav mig tabletter. Om jag bara kunnat ta mig ur sängen så hade jag hoppat ut genom fönstret vid midnatt! Nu gick inte det då båda benen var fixerade och jag inte hade någon som helst kraft i kroppen. Det visade sig på onsdageftermiddag att jag i stort sett varit omedicinerad i nästan 18 timmar. Det kom upp en smärtspecialist till avdelningen. Han ställde några frågor. Klämde lite på fötter och ben och gav mig sedan en morfinblandning intravenöst som skulle kunna tänkas sänka en liten häst. Jag fick jätteobehagliga hallucinationer, hörde röster och ljud. Tre timmar stod jag ut med den dosen, sen fick de sänka den för jag blev rädd. Men de tre timmarna utan smärta var helt fantastiska!

Nu är det fredag kväll. Jag har stått upp två gånger och suttit på sängkanten fyra gånger under de senaste två dagarna. Morfinet trappas ner och jag siktar på att få åka hem nästa vecka! Ska bara klura ut hur man klär av och på sig med alla mina rörelserestriktioner och yrsel. Och så vill jag kunna duscha själv.

9 responses to “‘Vi byter plastcupen’.

  1. ❤️Hoppas det funkar nu och att du får lindring! ❤️

  2. Men jisses, vilket ståhej det blev! Bra dock att de kom på alla dessa saker så du inte bara trillade ihop i en hög!
    Håller tummarna hårt för bra provsvar och ett snabbt tillfrisknande!

  3. Kram❤❤❤❤❤

  4. Låter inte så himla livat Linda.. Hoppas du läker ihop som du ska och att du återfår lite krafter så snart som möjligt. Kram

  5. Var tvungen att läsa igen för vad håller vården på med. Och här har du gått i många år och det ska behöva synas så här in i det sista varför du haft så ont. Amatörer! Så kräma ur dom allt du kan och få all den hjälp du behöver och ligg kvar så länge du kan så du hinner vänja dig lite och hinna ställa frågor om något skulle uppstå medans du är inskriven. Kram.

    • Ja, jag känner mig lite illa behandlad. Tur jag inte fallit ihop som nån trasdocka och blivit liggande någon stans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s